Duurzaamheid troef op100% design

Gerecyclede materialen en minder afval: als er één thema is waar veel Nederlandse ontwerpers het afgelopen jaar mee bezig zijn, is het wel duurzaamheid. Dat is goed te zien aan de meubelen die werden getoond op 100% Design Rotterdam, de interieur & designbeurs. Een van de ontwerpbureaus die werken met gerecycled hout is Klaas Design. De studio toont een salontafel van gerecycled hout uit de collectie Meltdown. De naam verwijst naar de visuele illusie van smeltend hout, wat kenmerkend is voor deze collectie.

Het kantoor kan ook letterlijk groen worden met de Tafelpot. Letterlijk, met bureaus waar een plantenpot in is geïntegreerd, ontworpen door Peter Hopman in opdracht van Cowerk. Zo krijgen bomen en planten op een natuurlijke manier  een plaats in de werk- of verblijfsruimte.

Ook dankzij de tijdloze kwaliteit kan een ontwerp duurzaam zijn, blijkt uit de ontwerpen van Jules Wabbes. De Belgische kantoormeubelfabrikant BULO brengt na een halve eeuw opnieuw werk uit van een van de belangrijkste ontwerpers van België. Zo is onder andere stoel Louise te zien op 100% Design